Suntem pe invers. Rau.

Să ne înțelegem, trăim într-o lume minunată, din punctul meu de vedere. Avem tratamente pentru majoritatea bolilor de care se murea lejer acum 100 de ani, avem o chestie numită internet care, practic, conectează cateva miliarde de creiere din lume, prin intermediul electronicii, avem lumină noaptea, apă potabilă la robinet și am depășit niște bariere așa-zise morale care ne țineau prizonieri, ca specie umană, în propriile minți și trupuri. Ceea ce e absolut deosebit. Nu mă imaginez trăind într-o epocă trecută, unde puteai să mori de la o carie.

Dar nu e destul. Mă uit mult la televizor. E prietenul meu cel mai bun. Știu ca e un mijloc de manipulare în masă și alea alea, însă niște lucruri îmi sunt clare: în Ucraina e un conflict din care mor muuulți oameni; în Israel e un alt conflict în care mor mulți oameni. În principiu nevinovați. Nu știu cum să spun, dar nu e religia niciunuia dintre ei mai bună decât cealaltă. Religia era chestia aia care ar trebui să ne facă să ne gândim de două ori înainte să dăm în cap vecinului, să furăm ceva sau să înșelăm nevasta. A avut rostul ei, până la primul om care a murit în numele ei. De atunci, religia și-a pierdut rostul de menținător al moralității. Și nu, apelul preoților de a ne ruga să oprim inundațiile din România nu o să le stăvilească nici măcar cu un mililitru.

În timp ce unii se omoară pe religie și alții se roagă să nu mai plouă, în Africa a izbucnit un fel de epidemie de Ebola. O boală pentru care niciunul dintre noi nu e vaccinat. Nu lucrez nici în domeniul cercetării în boli infecțioase și nici în relații militare internaționale, dar e de bun simț să îți dai seama că niște foaaaarte mulți bani se duc într-o direcție greșită, chiar criminală, în loc să meargă spre dezvoltarea unor metode de tratament pentru ceva ce este, chiar și potențial, dezastruos la scară planetară. Și nu vorbesc doar de Ebola, ci și de HIV, hepatite sau altele. Deocamdată lucrurile se întîmplă așa: se cheltuie mulți bani pe întreținerea unor conflicte din care mor oameni și tot oameni mor din epidemii. Sumarizând, se cheltuie bani pe moarte, activ și pasiv. Când ar putea să se cheltuie bani pe viață. Și atât.

Advertisements

About zer0taiat

Random blog
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s