Pareri nepopulare

Am fost ieri la medicul de familie si, la coada, am stat langa un fost soldat cu tulburare de stres posttraumatic si o doamna cu tulburare anxioasa post divort de fost sot militar cu tulburare de stres posttraumatic. In 5 minute cat le-am tinut companie, mi-am venit in cap un domn, mare domn, chiar colonel cred, care a venit la noi la liceu in clasa a 12-a sa ne convinga sa alegem o cariera militara. Folosea expresii bolintinenice: “va aparati patria”, “munca nobila de ostas pe frontul apararii tarii”, “vitejia predecesorilor vostri”, “onoare de neam si tara” si, pastila irezistibila pentru multi, “serviciu si pensie asigurate”. Totul bine pana aici. Pana sa ma aflu intre 2 oameni perfect nevinovati, care au avut de suferit la modul personal de pe urma apararii patriei de hoardele de cotropitori, probabil. Sacrificarea individului si familiei pentru tara. Eu personal nu inteleg. Sunt biolog de formatie printre altele. Biolog fiind, sunt evolutionist. Evolutionismul sustine ca sacrificiul individului se merita numai pentru specie. Or, in acest caz, cu atatia morti si raniti, fizic si psihic, pe “frontul de aparare a patriei”, cu ce e specia mea mai buna? Cu ce va fi omul de peste 100.000 de ani mai evoluat daca niste oameni si-au ratat vietile si familiile? Mai mult decat atat, din putina educatie civica pe care o cunosc, stiu asa: sa nu treci pe rosu, sa nu arunci hartii pe strada si ca familia e nucleul societatii. Razboiul distruge familia. Tot biolog fiind, stiu ca daca nucleul unei celule se distruge, celula moare, in cel mai fericit caz. In cel mai rau caz, se transforma intr-un cancer, care se extinde la nesfarsit, pana duce la autodistrugere.

Vitejie? Faptul ca de-a lungul istoriei ne-am aparat e doar raspunsul la ideile psihopatice de expansiune ale unora. Au venit turcii cu gand rau ? Ne-au amenintat ca ne iau pamanturile si animalele din care ne castigam existenta sau ca ne fura femeile si le duc la palate pentru uz personal? Pai si normal ca am pus mana pe orice aveam la indemana si ne-am dus sa ne aparam, e perfect logic. Te enervezi cand iti ocupa cineva locul de parcare, dar cand vrea sa-ti ia sursele de venit. Nu e nimic vitejesc in asta, e doar lupta pentru supravietuire.

Da, stiu, razboaiele au dus la progrese tehnologice. Veti zice ca nu am avea azi masini, utilaje, tehnica medicala etc. fara razboaie. E adevarat partial, progresul oricum ar fi venit, pentru ca il cerea societatea. Oamenii trebuiau sa se deplaseze mai repede? Tot inventau injectorul, nu era nevoie sa fie folosit intai pe tancuri.

Omul nu are in el instinct beligerant, cum incearca “poetii nostri sa zugraveasca portretele aparatorilor patriei”. Omul nu e altceva decat o maimuta cu ceva mai putin par pe corp. Si maimutele sunt niste fiinte al naibii de sperioase. Cum simt un pericol, cum dau adunarea si fug. Insa, daca sunt atacate si incoltite, sunt violente, tocmai din instinct de supravietuire, nu din motive de vitejie. Si sa profiti de aceste reactii primitive pentru interesele unui mic grup de oameni (egal razboi), pentru mine e sinonim cu o involutie pana la stadiul de supa primordiala.

Advertisements

About zer0taiat

Random blog
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s