Cum e treaba cu uniformele scolare

Au fost multe dezbateri in ultima vreme despre oportunitatea reintroducerii uniformelor pentru elevi. In fapt, va spun eu cum sta treaba. .

Ce presupune uniforma: toti elevii de un anumit sex din cele doua existente trebuie sa se imbrace la fel, indiferent de statura, statut social sau preferinte ale lor sau ale parintilor. Banuiesc ca pentru baieti s-ar baga ceva costume colorate intr-o culoare inchisa, si pentru fete ceva fusta cu strampi hidosi, precursorii colantilor de mai tarziu. Asta inseamna, asa cum le spune si numele (UNIFORME) ca toti oamenii sunt la fel, ca toti trebuie sa fie si sa se simta unul si acelasi organism, nediferentiat cu nimic de ceilalti. Trecand peste trasaturile evident comuniste ale unei astfel de enormitati, impactul psihologic al purtarii uniformelor este imens. Nu permite niciun fel de individualizare a personalitatii (exact in perioada aia cand incepe si ea, saraca, sa se formeze, asa cum ii dau voie parintii si profesorii), promoveaza uniformitatea si bidimensionalitatea psihica si intelectuala, conceptia ca toti suntem doar niste soldatei fara personalitate pe un camp pe care oricum altii, nu conteaza cine, ne dau ordine. Azi profesorii, maine sefii. Acuma o sa ziceti ca sunt un degenerat care vrea sa vada eleve in chiloti si sutiene la scoala, la cum tind sa se imbrace mai nou. Nu, nu vreau sa vad asta. Sunt de acord cu sanctionarea celor care incalca flagrant limitele decentei. Dar sunt convins ca majoritatea, adica peste 99%, nu vor avea probleme de genul asta. Eu am terminat unul dintre cele mai bune licee din tara, mereu a fost in primele 5. Cu toate astea, atmosfera era aceea de neingradire a personalitatii si gandirii, nimeni nu era constrans daca voia sa faca ceva, decat daca atenta la libertatea celor din jur. Singurul moment in care m-am simtit ingradit in liceu a fost cand am vrut sa public un articol in revista scolii, despre cum s-au descoperit niste gene ale nemuririi la un vierme, iar redactorita sefa (multumesc, Eliza, sper ca ai ajuns un ziarist titrat) l-a respins pe motiv ca era impersonal. In locul lui, a publicat articolul unui emo despre cum ar trebui sa murim toti pentru ca Pamantul sa fie un loc mai bun.

Sa privim si partea cealalta, aia financiara. Ipotetica introducere a uniformelor ar fi mana cereasca pentru unii profesori sau directori de scoala cu spirit intreprinzator. Contracte cu firme de textile, jecmanirea parintilor convinsi “ca asa este mai bine pentru fiul/fiica mea” etc. Pentru ca, nu-i asa, orice om are niste gene de idiotie in stare latenta care ies de sub supresie genetica atunci cand aud, din partea unui eminent dascal, cuvintele: “asa e mai bine pentru educatia copilului tau”.

Advertisements

About zer0taiat

Random blog
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Cum e treaba cu uniformele scolare

  1. Uniformele sunt ramasita comunista care trebuie scoasa din mintea comunistilor care mai sunt

    –Cu drag, Felicia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s