Experimentul cu politica firmei

O gluma veche, foarte vehiculata, dar foarte frumoasa, inteligenta si mereu actuala. Cand gasesc asa ceva pe net tresar de fericire ca imi dau seama ca mai exista si oameni ca mine. Oameni care nu iau lucrurile asa cum sunt, “pentru ca asa se face pe aici”, care pun intrebari si nu merg dupa dictonul “crede si nu cerceta”, oameni care isi asuma un risc cand incearca sa schimbe ceva in societate. Gata, ca deja delirez. Deci, gluma cu politica firmei. E cu maimute, ca doar ce suntem noi, oamenii, daca nu niste maimute sperioase si ingrijorate, poate cu putin mai putin par.

Experiment.

1. Se incepe cu o cusca in care se afla cinci maimute. In interior, se agata o banana de tavan si se aseaza o scara sub ea. Fara sa treaca mult timp, una dintre maimute va urca scara, cu intentia de a lua banana. In momentul in care atinge scara, se arunca din belsug pe celelalte maimute cu apa rece. Dupa un timp, alta maimuta va face o noua incercare, cu acelasi rezultat – toate celelalte maimute sunt udate cu apa rece. Peste putin timp, cand o alta maimuta va incerca sa urce scara, celelalte maimute o vor impiedica.

2. Acum se lasa deoparte apa rece. Se scoate una dintre maimute si se inlocuieste cu una noua. Aceasta vede banana si incerca sa urce scara. Surprinsa si ingrozita, observa cum celelalte maimute o ataca. Dupa o noua incercare si un nou atac, ea va sti ca daca incearca sa urce pe scara, va fi asaltata.

3. Acum, se scoate alta maimuta din cele cinci initiale si se inlocuieste cu una noua. Aceasta, porneste catre scara si va fi atacata. Maimuta care a fost inlocuita prima data, ia parte la atac cu entuziasm!

4. In acelasi mod, se inlocuieste o a treia maimuta din grupul celor cinci cu una noua, apoi a patra si a cincea. De fiecare data, maimuta noua se indreapta spre scari si este atacata. Majoritatea maimutelor care participa, habar n-au de ce este interzis urcatul pe scara sau de ce o astfel de fapta trebuie pedepsita.

5. Dupa inlocuirea tuturor maimutelor din grupul initial, nici una dintre ele nu a fost stropita vreodata cu apa rece. Cu toate acestea nici o maimuta nu se apropie de scara. De ce? Pentru ca, din cate stiu ele, asa a fost obiceiul mereu pe acolo.

Advertisements

About zer0taiat

Random blog
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s