Oamenii care se ocupa cu nimic

Observati ca nu am negat negatia, ca sa iese “oamenii care nu se ocupa cu nimic”. Exista niste oameni pe lumea asta care, asa cum unii sunt doctori, avocati, cofetari sau gropari, ei se ocupa cu nimic. Nimic este meseria lor. Poate va intrebati cum sunt platiti. Simplu, la fel ca niste doctori, avocati, cofetari sau gropari, pentru ca in cartea lor de munca este trecuta una din meseriile acestea si chiar ocupa postul unuia care ar face altceva decat nimic. Sunt oameni care s-au obisnuit sa traiasca paraziti pe spatele unui sistem (de stat, de cele mai multe ori), sa impuste perle de statut social egal cu cel al altor ocupanti ai acestor locuri de munca. Interesant e altceva. Ca ei sunt atat de convinsi ca fac o meserie, incat chiar ajung sa o creada ei insisi. Si mai au si impresia ca sunt buni in ceea ce fac. Astfel de oameni sunt peste tot, ocupa orice post, au poate zeci de subalterni care, picati in subordinea idiotului, nu mai avanseaza niciodata. Spate asigurat, burta asemenea si te-ai scos pe viata. Cum? Simplu, facand nimic.

Acum se pune problema…ii poate condamna cineva? I-ati vedea vreodata iesind din aceasta balega calda si confortabila si dand cu nasul de aerul curat? Nu, ca nu au nici un motiv sa faca asta. Adica sa munceasta? Pai prea de tot. Au avut la un moment dat conjunctura sa isi infiga trompa sugatoare de sange in spatele cuiva (gen al statului) si de atunci, stau confortabil acolo. Vorba aia, de ce nu au dus romanii niciodata razboaie de cucerire? Pai ce sa faca cu pamantul cucerit, sa-l munceasca?!

Inca ceva, foarte important, care priveste pe toata lumea. Omul care nu face nimic e violent. E violent pentru ca vrea sa isi apere cu orice pret locul lui bine platit si caldut de facator de nimic. Isi da seama ca in jurul lui sunt oameni mult mai competenti decat el care, cu seful si conjunctura potrivita, i-ar putea lua locul oricand. Dar are grija sa ii tina pe toti acestia cat mai departe, chiar si prin metode violente, astfel incat sa se inconjoare de prosti si de lingai pe care sa-i poata manipula cum vrea.

Bilant energetic: in loc sa munceasca si sa-si castige cinstit salariul, omul care nu face nimic consuma muuult mai multa energie aparandu-si curul, ca nu cumva cineva sa se prinda ca el face nimic si sa-l dea jos. Si asa capata un limbaj si un comportament respingator, strategii ale caror costuri de intretinere depasesc cu mult si cea mai intensa sudoare a muncii. Dar pentru el, merita.

Cateodata stai si te intrebi, despre o anumita persoana, daca face sau nu nimic. Dar ei insisi transeaza nelamurirea cand, intrebandu-i ceva legat de meseria lor, iti raspund, de cele mai multe ori indignati de intrebare: “Imi pare rau, nu ma ocup cu asa ceva.”

Advertisements

About zer0taiat

Random blog
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Oamenii care se ocupa cu nimic

  1. Pingback: Oamenii care le stiu pe toate | Expunem prostia, ca sa stim sa ne ferim de ea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s