Despre flori si alte vietati

Florile sunt niste chestii minunate. Le admiram frumusetea, parfumul, culorile, vitalitatea in general. Ne folosim de ele ori de cate ori vrem sa exprimam ceva ce simtim, dar nu gasim cuvinte sau simtim ca nu sunt de ajuns cuvintele.

Sa dai flori e o chestie foarte frumoasa, mai ales astazi. Fara sa ma laud, dar pentru ca trebuie sa fac o introducere la ce o sa spun mai jos, eu ii dau flori prietenei mele aproape saptamanal, sau macar incerc. De ce dau flori? Din motivele pe care le-am spus mai sus. Insa, in ciuda gestului frumos de a da o floare, trebuie sa ne mai gandim la ceva: si florile sunt o vietate. O vietate care e taiata din Pamant, ambalata frumos, eventual data cu spray pe frunze ca sa para ude, care dupa aia va fi pusa intr-o vaza. Vaza in care probabil se afla apa de la robinet, care nu se compara cu pamantul din care a fost taiata (nici macar dezradacinata floarea aia). Apa nu poate decat sa-i prelungeasca frumusetea cu cateva zile, maxim. Pentru ca in fiecare zi se ofilesc tot mai mult, cad petalele, frunzele se ingalbenesc si se usuca, deci chestii care in mod normal se intampla toamna. Dar daca vrei, toate astea se pot intampla in vaza din apartamentul tau. In cateva zile. Fara ca planta respectiva sa aiba sansa de a-si fi indeplinit rolul ei biologic, acela de a peperpetua specia. Ba mai mult, unele flori cu pretentii sunt facute astfel incat sa nu aiba seminte, sa nu cumva sa le inmultesti pe balcon.

Nu ma intelegeti gresit, nu sunt impotriva oferitului de flori, eu insumi o fac des si imi place la nebunie sa o fac. Iubesc si admir florile, la fel cum iubesc si admir orice vietate de pe lumea asta. Si oricat de ganglionar sau scalariform ar avea sistemul nervos, tot n-o consider inferioara. Si asta pentru ca un cactus traieste zeci de ani in niste conditii in care eu as muri intr-o ora; un gandac de bucatarie ar rezista la niste radiatii care pe mine m-ar omori in cateva minute; un leu ma poate manca cu totul pana sa apuc sa imi dau seama ce m-a lovit. Deci, cine-i superior si cine-i inferior? Ma amarasc cumplit oamenii care sustin ca omul este cel mai evoluat si “mai superior” dintre toate fiintele. Serios, trebuie sa ai o vedere extrem de ingusta, ego- si antropocentrica ca sa gandesti asa. Si totusi, sunt atatia. Evident, mi-e frica si mie de unele animale, in parte ca nu le cunosc, in parte pentru ca unele chiar sunt periculoase, in lipsa unei pregatiri si echipari adecvate.

Deci care sunt alternativele? Sa zicem ca, oricat de mult ne-am dori sa fim romantici, da ecologismul in noi si nu mai vrem sa ne uitam cum o floare moare lent intr-o vaza.

1. Dam flori in ghiveci. Parca e si mai elegant si tin si mai mult. Si daca cresc prea tare, se pot muta intr-un ghiveci mai mare, fara nevoie de prea multa pricepere;

2. Aici trebuie sa ma credeti pe cuvant: daca as avea conditii (daca as trai la tara), in loc sa ii dau prietenei mele un buchet de flori saptamanal, as prefera sa-i dau un pui de gaina. Mi s-ar parea de o mie de ori mai dragut si mai simpatic.  Plus ca acelasi pui poti sa-l daruiesti de doua ori: o data mic, a doua oara poti sa i-l gatesti, ca sa pari si un bucatar excelent. Bineinteles, poate ar aparea discutii de genul “Te rog foarte mult sa nu tai puiul pe care mi l-ai dat de 8 Martie!”, dar tot e mai bine decat florile care se usuca in cateva zile.

Advertisements

About zer0taiat

Random blog
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Despre flori si alte vietati

  1. Mery says:

    Like. Like. Like
    Sunt asa de multi oameni care cred ca omul e cea mai evoluata specie si pe care nici un argument nu-i poate convinge ca nu e asa. Inspaimantator. Oricum suntem cred ca cei mai credinciosi oameni si credem in violetul de joi =))). O l**a trista.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s